Amstelveen kan blijven sparen na financieel positief 2016

De gemeente Amstelveen heeft een zeer sterke financiële positie. Dit blijkt uit het accountantsverslag over de programmarekening 2016. De gemeente sluit het jaar 2016 af met een positief geboekt resultaat van € 14.5 miljoen.

Wethouder Financiën Herbert Raat (VVD): “De gemeente heeft een goede financiële positie, we zijn voorzichtig met uitgaven en proberen kritisch te kijken naar het effect van elke uit te gegeven euro. We willen de volgende generaties zo min mogelijk achterlaten met schulden.”

Van de € 14,5 miljoen gaat € 8 miljoen naar de reserve “Sparen vooraf”, waarmee toekomstige grote uitgaven van gefinancierd kunnen worden. Reden hiervoor is dat Amstelveen aan de grenzen van haar groei zit en nog maar mondjesmaat kan uitbreiden. De inkomstenstroom afkomstig uit de bouw van nieuwe woonwijken, bedrijfsterreinen en kantorenlocaties droogt op. De gemeenteraad heeft hier tijdens de behandeling van de Kadernota 2017 mee ingestemd.

De gemeente heeft weinig schulden. Een landelijke vergelijkingsnorm is de netto schuldquote. De laatste landelijke vergelijking is van 2014. Toen had Amstelveen een schuldquote van -1% en was het landelijk gemiddelde +63%. In 2016 heeft Amstelveen een schuldquote van -3%. Hoe lager het percentage, hoe beter de gemeente ervoor staat.

Ook het weerstandsvermogen staat er goed voor. Een vergelijkingsnorm is de solvabiliteit. Dit geeft aan of Amstelveen in staat is aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Hiervoor geldt ook dat de laatste landelijke vergelijking van 2014 is. Amstelveen had een solvabiliteit van 53% en landelijk was het 32%. In 2016 had Amstelveen een solvabiliteit van 60%. Hierbij geldt hoe hoger het percentage, hoe beter de gemeente ervoor staat.

In 2014 en 2015 ontving de gemeente nog een verklaring met beperking van de accountant. Dit jaar voldoet de gemeente aan alle wetgeving, zoals het juist aangaan van contracten met externe partijen. Er is sinds twee jaar een dalende lijn ingezet van € 6 miljoen in 2014 en € 4 miljoen in 2015. Dit jaar zit de gemeente voor het eerst onder de wettelijke bepaalde grens van € 2,5 miljoen. In sommige gevallen is ervoor gekozen de onrechtmatigheid te accepteren tot de contractperiode is verlopen. Dit omdat het opzeggen van de contracten duurder zou uitvallen.