Column: Humor

’51 weken per jaar woon ik in één van de saaiste straten van Amstelveen. Maar die ene week…’

Vergezeld van een foto vol met schitterende bloesem, plaats ik bovenstaande update elk jaar op mijn Facebook pagina. Het is een jaarlijkse traditie geworden, om te laten zien dat de lente zich ook bij ons in de straat heeft aangekondigd. Niets bijzonders, gewoon leuk.

Mijn foto inspireerde onze stadsdichter om wellicht ook bij ons in de straat een Blossom Festival te organiseren. Maar op een met politielinten afgezette straat vol met dagtoeristen zitten we hier niet echt te wachten. Voor die ene week in het jaar, houden we dit natuurwonder dus maar even heel goed verborgen voor de overige bloesemtoeristen. Samen met de buren spreken we inmiddels dan ook over ‘Het geheim van de Betsy Perkbuurt’.

Het geheim van welke buurt? De Betsy Perkbuurt! Mocht u daar nog nooit van gehoord hebben, dan zou dat zomaar eens kunnen. Ik had er tot voor kort ook nog nooit van gehoord, terwijl ik er toch echt middenin woon. Of althans, vanaf 1 januari 2018 wonen wij officieel in de Betsy Perkbuurt. Vanaf die datum veranderen een aantal wijken in Amstelveen van naam en samenstelling. Dat was namelijk de wens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het CBS in de huidige wijk- en buurtsamenstelling, onmogelijk om nauwkeurige volkstellingen uit te voeren. Sinds de Romeinse keizer Augustus die ene beroemde volkstelling in de Bethlehem-buurt deed, is het na ruim 2000 jaar blijkbaar nog steeds heel moeilijk om goede volkstellingen te houden. Mocht u dus een hoogzwangere vrouw op een ezel en vergezeld door een timmerman door Amstelveen zien sjokken…

Onze buurt gaat straks dus officieel de Betsy Perkbuurt heten. En dat is eigenlijk best wel een beetje vreemd. Want waar alle andere buurten in Westwijk zijn vernoemd naar de thema’s van de straten (Schrijversbuurt, Kruidenbuurt etc.), zou je dus verwachten dat er hier voor Feministenbuurt als naam gekozen zou zijn. Alleen is het geen Feministenbuurt gaan heten maar Betsy Perkbuurt. Waarschijnlijk zaten er dus geen vrouwen in de Commissie Buurtnamen, maar alleen maar mannen die aan de overwaarde van hun huis dachten. Want Feministenbuurt zou zomaar eens een ongelukkige naam kunnen zijn, als je ooit nog eens je huis wilt verkopen. De heren van de Commissie Buurtnamen zullen wellicht het feminisme wel steunen, maar het mag blijkbaar geen geld kosten.

Zo vermoed ik dat die nieuwe buurtnamen toch al een één-tweetje is tussen het CBS en de Amstelveense vastgoedwereld. Dit om onze oververhitte en inmiddels ook redelijk vastgelopen woningmarkt in Amstelveen, weer eens wat extra op te schudden; “Ik heb een goed idee; als we nou eens nieuwe namen geven aan alle buurten in Amstelveen? Daarmee herpositioneren we de markt en kunnen we nóg hogere prijzen vragen.” En eigenlijk vind ik dat nog wel humor ook. Heb je net je hoofd door een 130%-hypotheek-strop gestoken om die tussenwoning in Randwijck te kopen, blijkt opeens dat je in het minder vooraanstaande Randwijck-Oost komt te wonen. Ga dat maar eens uitleggen op de hockeyclub. Mijn vrouw is makelaar en thuis hebben we de grappen al gemaakt; “Nee meneer, dit is Randwijck-West en daar liggen de huizenprijzen toch echt aanzienlijk hoger dan in Randwijck-Oost”. Vinden we humor.

Zo heb ik van mijn vrouw ook ooit begrepen dat de snelweg A9 een duidelijke grens trekt door onze Amstelveense woningmarkt. Zo zijn er dus huizenkopers die per sé een woning ‘boven de A9’ zoeken en dat wonen ‘beneden de A9’ absoluut geen optie voor hen is. Voor hen is de A9 waarschijnlijk het einde van de beschaafde wereld of zo. En boven de A9 liggen de prijzen per vierkante meter dus ook een stuk hoger. En dus hebben deze huizenkopers straks twee ton extra betaald om te kunnen zeggen dat ze een woning boven de A9 bezitten. Niet realiserend dat er na de overkapping en de ondertunneling er straks helemaal geen A9 meer is. Dat vind ik dan weer humor.

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jeroen Franken
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

foto1

Jeroen Franken (1969) noemt zichzelf een ‘die-hard Amstelvener van de 4e generatie’. Hij groeide op in de Oude Karselaan, doorliep het Amstelhoven en het KKC, is actief bij lokaal maatschappelijke initiatieven en woont samen met Natasha en hun zoon Bobby in de Westwijk.

Met zijn bedrijf Blue Fish helpt hij bedrijven en organisaties bij de inzet van Social Media en is hij actief lid van de Ondernemersvereniging Amstelveen. Bij voorkeur spreekt, traint, schrijft en blogt hij over social media, LinkedIn en ondernemen, maar voor RTVA schrijft hij ook graag over ‘zijn’ Amstelveen.

(follow via @BlueFishConsult & info via DeLinkedinExpert.nl)
[/efspanel-content]
[/efspanel]