Alfred Birney over ‘De tolk van Java’ bij Venstra

Alfred Birney beschouwt ‘De tolk van Java’ als zijn magnus opum. In de pers is de roman, die voor een groot deel autobiografisch is, met veel lof ontvangen. Onlangs won hij met zijn roman ook de Henriette Roland-Holst-prijs en de Libris Literatuur-prijs 2017. Vrijdag 9 juni is hij te gast bij boekhandel Venstra.

De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman ‘waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven,’ aldus juryvoorzitter Janine van den Ende.
De tolk van Java: Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon bestaat er geen heden. Alleen een belast verleden. De zoon achtervolgt zijn ouders met vragen over de oorlog in Nederlands-Indië die door woedt in het gezin. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, niet te bevatten, rauw, maar niet zonder humor.

Alfred Birney (1951) is auteur van een groot oeuvre bestaande uit romans, novelles, bloemlezingen en essays waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt. In De tolk van Java beschrijft Birney de geschiedenissen van zijn beide ouders in romanvorm, en de impact van hun levens op dat van hemzelf waren.

Boekhandel Libris Venstra, Stadsplein 102A in Amstelveen. Vrijdag 9 juni, aanvang 19:30 uur. Toegang: €7,50 (houders van Readr-kaart €5,00).
Aanmelden via: info@venstra.nl