Koor Alegria met ‘Faust van Waardenburg’ in Paaskerk

Op zaterdag 7 oktober voert het koor Alegría de vrijwel nieuwe Nederlandse productie Faust van Waardenburg uit. Een Nederlandse versie van het Faustdrama inspireerden Gert Jan Slump (tekst) en Nico Philipp Hovius (muziek) tot een lichtzinnig en vrolijk muziekverhaal over de zin van het leven. De muziek kenmerkt zich als theatraal, toegankelijk en typisch ‘Hovius’. Nicole Penterman geeft via beelden een eigenzinnige kijk op het verhaal.

Faust wordt vertolkt door de bariton Yonathan van den Brink. De sopraan Caroline Stam laat als Luci Fer een vrouwelijke duivel klinken. De musici Geert Bremer (piano), Esther den Boer en Hartini van Rijssel (viool), Bart Folkers (altviool), Jur de Vries (cello), Ronald Koek (altsaxofoon) en Hans Hovius (fagot) begeleiden koor en solisten. De muzikale leiding is in handen van Nico Philipp Hovius.

Sinds de zestiende eeuw is de Faustsage in omloop. Naast een Duitse versie, waarop Christopher Marlowe het eerste Faustdrama baseerde, bestaat er ook een Nederlandse, minder bekende variant: de Faust van Waardenburg. De geleerde Waardenburg heeft zijn intrek genomen in het kasteel Waardenburg aan de Waal bij Zaltbommel, om daar te komen tot de voltooiing van zijn levenswerk: de Steen der Wijzen. De steen zou almachtige kennis, inzicht en heerschappij over de aarde moeten geven.

Uitgaande van de Nederlandse variant heeft tekstschrijver Gert Jan Slump op verzoek van Nico Philipp Hovius een eigentijdse tekst geschreven die als basis dient voor de cantate Faust van Waardenburg. Op geheel eigen wijze heeft Gert Jan Slump de Nederlandse versie van de Faustsage verteld. De kern van het verhaal is gelijk aan de oude Faustsage. Faust gaat een verbond aan met de duivel, in deze versie gepersonifieerd door Luci Fer. Zeven jaar zal Luci Fer voor Faust werken, maar na zeven jaar wordt de ziel van Faust eigendom van Luci Fer.

Het levenswerk van Faust in deze moderne versie is de zoektocht naar het geheim van het leven, de wijsheid. In die zoektocht raakt Faust als mens met allerlei vragen verstrikt in de alchemie tussen verstand en emotie, tussen wetenschap en transcendentie. Alsof het in het leven gaat om het zoeken naar de ultieme waarheid.

Het pact tussen Faust en Luci loopt anders dan beiden hadden gedacht. Lucy blijkt een menselijke kant te hebben: ze biedt na vier jaar aan de overeenkomst te verscheuren. Faust wil daar niets van weten en net als hij zijn ontdekking wil verhullen is de zeven jaar voorbij en komt Luci zijn ziel opeisen. Het stuk eindigt in een tijdloos duet dat al eeuwen klinkt, uitlopend op die ene vraag: wie is toch de mens?

Het theatrale muziekstuk is geschreven ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Nico Philipp Hovius bij het Voorschotens Kamerkoor. Hovius viert dit jaar ook zijn 25-jarig dienstverband bij Alegría en heeft daarom voor dit stuk gekozen. Het wordt nu in een vertolking door Alegría voor de tweede keer in Nederland uitgevoerd.

Praktische informatie

Zaterdag 7 oktober, 20.00 uur, Paaskerk, Augustinuspark 1, Amstelveen. Kaarten aan zaal € 17,50, jeugd € 12,50.

Foto: Marleen Oostlander