De jongste stem van D66: Stephanie Schilder

Er is een grote groep jongeren in Amstelveen die ook gewoon van een feestje houdt en daar moeten we hen ook wel in voorzien.

Geboren en getogen in Brabant, maar haar politieke hart bevindt zich in Amstelveen. Al een halfjaar nadat Stephanie Schilder, 24, Nijmegen voor Amstelveen verliet, werd ze actief als persvoorlichter voor D66. “En ja, zo ben ik er eigenlijk ingerold. Ik was wel altijd bezig met de politiek, dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Het is mij echt met de paplepel ingegoten. Ik heb veel doelen, maar mijn grootste doel is om de woningmarkt te verbeteren. Origineel, hè? Haha. Ik merk het zelf ook – ik ben net afgestudeerd en zoek een eigen appartementje. Ik val nu nog onder sociale huur, maar na twee jaar waarschijnlijk niet meer: dan moet ik een middeldure huurwoning gaan vinden en die zijn er gewoon bijna niet. Zoveel mensen die hier op Uilenstede wonen hebben hetzelfde probleem. Het zou toch zonde zijn als al het jonge talent uit Amstelveen verdwijnt?”

Stelling 1: Er moeten minder evenementen georganiseerd worden in het Amsterdamse bos
“We zijn niet tegen meer feestjes in het Amsterdamse bos, zolang er maar goede afspraken gemaakt worden met de organisatoren over het beperken van bijvoorbeeld geluidsoverlast. Er is een grote groep jongeren in Amstelveen die ook gewoon van een feestje houdt en daar moeten we hen ook wel in voorzien. Ik denk ook dat jongeren in Amstelveen zoiets echt wel willen – er is verder niet heel veel voor ze te doen. We hebben niet echt heel veel cafés, kroegen of clubs. Daardoor trekken jongeren allemaal naar Amsterdam toe. Je moet wel de omwonenden erbij betrekken. Dat moet overigens met veel problemen die er spelen: burgers moeten er meteen bij betrokken worden en er moet naar ze geluisterd worden. Goed communiceren helpt altijd. Zeker in de lokale politiek!”

Stelling 2: Amstelveen moet experimenteren met gereguleerde wietteelt
“Hier zijn wij voor, eventueel in samenwerking met Amsterdam. Gereguleerde wietteelt is echt een mogelijke oplossing om de illegale wietteelt in Amstelveen weg te halen. Het kan ook een voordeel zijn voor de volksgezondheid: gebruikers worden geïnformeerd over wat ze gebruiken en hoeveel erin zit. Die controle is er nu niet. Het is een verbetering voor de gezondheid van de gebruiker en daarnaast kan je ook de illegaliteit en de criminaliteit verminderen. Het reguleren zorgt er ook voor dat woningen die nu gebruikt worden voor het telen van wiet, weer beschikbaar worden voor bewoning. Gezien de krapte van de woningmarkt is dit ook een voordeel.”

Stelling 3: Gemeente Amstelveen moet jongeren met schulden financieel ondersteunen
“Hier zijn wij het mee oneens, simpel om het feit dat als je jongeren financieel ondersteunt, ze eigenlijk niet leren hoe ze met geld om moeten gaan. Maar we moeten ze natuurlijk wel helpen. Ik zou het heel mooi vinden als er vanuit de gemeente ondersteuning komt voor de jongeren. Op scholen kan dat ook goed geregeld worden. Een les in het voorkomen van én het omgaan met schulden. Met oog op de toekomst.”

Stelling 4: De seksuele voorlichting op middelbare scholen moet zich aanpassen aan de huidige seksuele evolutie
“We zitten nu in een veranderende samenleving en daar moeten we ons op aanpassen. Seksuele voorlichting is heel belangrijk. Het onderwijs kan en moet altijd beter, dus ook seksuele voorlichting. En dan niet alleen lessen met een banaan en een condoom – ook waar je terecht kan als je ergens over wil praten of als je vragen hebt. Maar ook de seksuele kant van sociale media: hoe je omgaat met je seksualiteit op bijvoorbeeld Snapchat en Instagram. Jongens en meisjes denken soms ‘ik stuur een foto maar die verdwijnt ook meteen’ maar die foto’s worden vaak opgeslagen en doorgestuurd. Ook de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap is een belangrijk onderdeel van seksuele voorlichting. Vroeg hiermee beginnen op scholen kan leiden tot een grotere acceptatie.”

Stelling 5: Jongeren en starters in Amstelveen moeten voorrang krijgen op een woning
“Wij vinden zeker dat bepaalde groepen voorrang moeten kunnen krijgen, maar dit kan niet altijd. We vinden bijvoorbeeld dat leraren ook voorrang moeten krijgen. Leraren in Amstelveen trekken weg uit Amstelveen, omdat ze hier geen betaalbare woning kunnen vinden, waardoor ons lerarentekort alleen maar oploopt. We willen meer middeldure woningen bouwen, zodat de doorstroming van de sociale huur op gang kan komen. Zo blijft de sociale huur voor mensen die hier écht recht op hebben. We willen geen Amstelveen worden dat alleen voor een beperkt aantal mensen te betalen is.”

Of we haar ooit in Den Haag kunnen zien, is niet zeker. “Misschien als ik ooit veertig ben, dat ik dan ooit in de Tweede Kamer wil. Maar dat duurt nog wel eventjes!” Voor nu vindt Stephanie het vooral belangrijk dat jongeren in Amstelveen gebruik maken van hun stemrecht. “Ga altijd stemmen. Je hebt je democratische recht. Het maakt niet uit op wie je stemt – ga gewoon stemmen. Jongeren moeten beter betrokken worden bij de gemeenteraad. Ze hebben vaak heel goede ideeën over bepaalde onderwerpen en daar moeten we echt naar luisteren.”

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Georgia Oost
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Georgia Oost (18), Amstelveens studente journalistiek, ontmoet de komende dagen de jongste verkiesbare leden van alle deelnemende partijen aan de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen. Met vijf -op jongeren gerichte- stellingen als leidraad, laat Georgia je kennismaken met leeftijdsgenoten die jou willen gaan vertegenwoordigen in onze gemeenteraad.

[/efspanel-content]
[/efspanel]