De jongste stem van het CDA: Ties Eigenhuis

Wil er voor zorgen dat iedereen in Amstelveen kan sporten

Op zijn veertiende begon het al – elke dinsdagmiddag zat hij voor de buis naar het vragenuurtje in de Tweede Kamer te kijken. Ties Eigenhuis, nu 22 jaar oud en nummer 5 op de kieslijst van CDA Amstelveen, weet zijn passie lang vast te houden: naast student Economics is hij nu ook actief als burgerraadslid van het CDA.. “Eerst dacht ik dat de CDA een best wel saaie, ingedutte club was. Maar nu hier ben, vind ik het zo leuk. Ik heb nu al zoveel geleerd. Voor zolang ik in Amstelveen kan blijven wonen, wil ik hiermee doorgaan. Er is nog echt heel veel te doen. Als ik één realistisch doel voor ogen zou hebben, dan wil ik er echt voor zorgen dat iedereen in Amstelveen kan sporten. En dat daarmee het participatieniveau ook meteen omhooggaat.”

Stelling 1: Er moeten minder evenementen georganiseerd worden in het Amsterdamse bos
“Festivals in het Amsterdamse bos mogen niet ten koste gaan van het natuurbehoud. Maar, overlast die ze tot nu toe vooral hebben veroorzaakt was vooral geluidsoverlast, dat kan je verbeteren door betere handhaving. Ik vind dat festivals en activiteiten niet per se verminderd moeten worden, maar het kan wel op een handigere manier geregeld worden. Als er bijvoorbeeld veel rommel wordt achtergelaten, dan zie ik het als een taak van de organisator om te regelen dat het weer schoon wordt. Dit betekent natuurlijk ook niet meteen dat we het hele Amsterdamse bos moeten gaan volknallen met festivals, maar er mag heus wel wat gebeuren daar.”

Stelling 2: Amstelveen moet experimenteren met gereguleerde wietteelt
“Nee. Het is op zich wel een heel interessant experiment, want wie weet geeft het heel positieve uitkomsten. Maar Amstelveen heeft wel aardig wat problemen omtrent wiet en de handhaving daarin op dit moment. Om daar dan meteen zo een experiment mee te beginnen, dan denk ik: laten we nu eerst maar wat we doen goed doen, en dan kijken we daarna of we ermee kunnen experimenteren. Als het bij andere gemeenten een gewenst effect heeft, dan kijken we daar wel met interesse naar. Maar het is voor nu geen prioriteit.”

Stelling 3: Gemeente Amstelveen moet jongeren met schulden financieel ondersteunen
“Hier kan ik heel stellig in zijn: nee. Stel ik zou enorm in de schulden zitten en ik zie een mooi paar schoenen en besluit ze aan te schaffen. Dan lever ik dat bonnetje in bij de wethouder van financiën en klaar – dat kan niet het geval zijn. Dat is echt geen oplossing. Geld blijven geven en hopen dat het dan beter gaat, dat gaat niet werken. Maar op scholen voorlichting geven, lespakketten aanbieden en schuldhulpmaatjes beschikbaar stellen: dat soort oplossingen zijn veel effectiever. Je hebt ook een beetje je eigen verantwoordelijkheid.”

Stelling 4: De seksuele voorlichting op middelbare scholen moet zich aanpassen aan de huidige seksuele evolutie
“Als samenleving moeten we ons daarop aanpassen, ja. Ik zou heel graag willen dat lessen over seksuele geaardheid verplicht worden op scholen, maar het probleem is dat de gemeente dat niet kan verplichten. Wat ik wel zou doen, en dat doe ik ook oprecht, is naar Den Haag gaan en het probleem voorleggen. Wat het probleem is? Kijk naar de campagne van SuitSupply, en hoe heftig mensen hierop reageerden. Dat je zo een haat kan hebben tegen een andere seksuele geaardheid, dat doet me echt pijn. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat je zo een haat kan hebben tegen een andere seksuele geaardheid. Ik zou dan echt heel graag willen dat we konden verplichten dat scholen hierover gaan voorlichten, maar dat kan ik niet. Geen een partij kan dat. Maar je kan wel tegen scholen zeggen: pak je verantwoordelijkheid.”

Stelling 5: Jongeren en starters in Amstelveen moeten voorrang krijgen op een woning
“Specifiek voorrang geven aan jongeren en starters, is erg lastig. Wat je wel kan doen, is ervoor zorgen dat de middeldure huur ook middelduur blijft. Wat je nu namelijk ziet gebeuren, is dat middeldure woningen elk jaar steeds duurder worden. Na een paar jaar is dat geen middeldure huur meer. De kantoorpanden hier, achter Kronenburg, zou ik heel graag willen laten ombouwen, het probleem is alleen dat dat vaak niet mag. We mogen hier op Uilenstede ook niet bijbouwen, doordat er al zoveel overlast is van Schiphol. Maar het zou wel een heel mooie kans zijn.”

Er is genoeg dat Ties kwijt wil aan de lezers, maar het liefst wil hij dat iedereen weet dat de kloof tussen politici en burgers niet groot hoeft te zijn.

“Politici zijn eigenlijk heel benaderbaar. Als je ergens mee zit, het maakt niet uit wat, dan kan je altijd langskomen en mensen spreken. Iedereen wil je wel helpen. Bel ons, mail, kom langs – het is zo leuk om van iemand te horen dat hij of zij mij wil spreken of zien. Dan denk ik ‘Yes! Ik kan wat betekenen voor iemand!’ Dat vind ik echt leuk.”

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Georgia Oost
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Georgia Oost (18), Amstelveens studente journalistiek, ontmoet de komende dagen de jongste verkiesbare leden van alle deelnemende partijen aan de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen. Met vijf -op jongeren gerichte- stellingen als leidraad, laat Georgia je kennismaken met leeftijdsgenoten die jou willen gaan vertegenwoordigen in onze gemeenteraad.

[/efspanel-content]
[/efspanel]