Opnieuw forse stijging woninginbraken Amstelveen

AMSTELVEEN – Uit recente cijfers van de gemeente blijkt dat er dit jaar een forse stijging is in het aantal inbraken. Deze doen zich voor in de gehele gemeente. In 2017 waren er in de eerste periode (tot 1 mei) ongeveer 120 inbraakmeldingen. Nu blijkt dat er tot 1 mei 2018 al 168 inbraakmeldingen zijn geweest. Dit zijn zowel pogingen als voltooide inbraken. De toename van het aantal inbraken (38%) is opmerkelijk omdat de inbraakcijfers over de gehele eenheid een daling laten zien van 10%. In vrijwel alle buurten is sprake van een stijging. Echter, een duidelijke hotspot ontbreekt.

Wel is uit het zelfde onderzoek ook gebleken dat zowel de inzet van extra politiepersoneel als de buurtpreventie whatsappgroepen helpen om de cijfers van inbraken naar beneden te krijgen. Ook wordt het aantal whatsappgroepen van de buurtpreventie steeds groter. Verder is er vanuit gemeente Amstelveen een subsidie voor hang- en sluitwerk in de woningen om zo de kans op een inbraak nog meer te voorkomen.

De tijdelijke extra inzet van een inbrakenteam van de politie lijkt ook te helpen. Door de extra capaciteit heeft de politie meer onderzoek kunnen verrichten en het net rond de inbrekers strakker aangetrokken. Zo loopt er een onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Zuid-Amerikaanse bendes.