‘Jong Polen’ is de naam van de stroming die tussen ca. 1890 en de Eerste Wereldoorlog het artistieke landschap bepaalde in een land dat niet bestond. In de lezing op 20 september in de bibliotheek Stadsplein krijgt u een vleugje Poolse geschiedenis en ziet daarna de mooiste Poolse art nouveau, glas-in-loodramen en symbolisme. Want dat is ‘Jong Polen’ allemaal: een schitterende mix.
Weinig Nederlanders hebben van Olga Boznańska, Stanisław Wyspiański of Jacek Malczewski gehoord. Het is niet toevallig dat zowel Wojciech Weiss als Malczewski tot dezelfde stroming worden gerekend: Jong Polen. Het was een beweging in de kunst, literatuur en muziek die tussen ongeveer 1890 en de Eerste Wereldoorlog bestond en als een van de belangrijkste artistieke periodes van de Poolse kunst wordt beschouwd. En een van de meest populaire. Het uiterlijk is vaak art nouveau, soms met een vleugje expressie en een beetje Japan. Inhoudelijk heeft Jong Polen heel wat symbolisme en Poolse thematiek.
U maakt in deze lezing kennis met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars en met hun prachtige schilderijen en glas-in-loodramen. Dat alles geplaatst in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt. De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.