Buurtbewoners kritisch tijdens bijeenkomst over schietpartij De Grote Wielen

AMSTELVEEN – De informatieavond in Westend over de mislukte liquidatie aan de Grote Wielen in Westwijk is dinsdagavond druk bezocht. Burgemeester Bas Eenhoorn en politie waren aanwezig om informatie te verstrekken aan directe omwonenden, en beantwoorden daarna ook vragen. De informatieavond werd gewaardeerd, maar er kwamen ook kritische geluiden uit de zaal. 

Zo was er enige verontwaardiging over het feit dat de burgemeester het 55-jarige slachtoffer een gebiedsverbod van 3 maanden had gegeven. Omdat de man een bekende van de politie is en actief zou zijn in de onderwereld, werd door buurtbewoners hardop afgevraagd of deze maatregel niet te mild is. Bovendien zou de dochter, die ook beschoten is, inmiddels weer thuis zijn en herenigd met haar moeder. Het rechercheteam bezit echter de grote overtuiging dat zij relatief weinig gevaar lopen, daarom is er voor hen geen gebiedsverbod.

Burgemeester Eenhoorn gaf aan camerabewaking in de straat te overwegen, en daarover in overleg te zijn met de politie. Het gebiedsverbod voor de man geldt voor het blok tussen De Grote Wielen en de Marshallsingel.

Lees ook: ‘Schietpartij Westwijk is poging liquidatie op Ahmet G.’

Een van de buurtbewoners die eerste hulp verleende, zegt dat het minstens een kwartier duurde voordat de hulpdiensten ter plekke waren. De politie spreekt deze aantijging tegen. Het zou een kwestie van minuten zijn geweest. Daarbij werd toegevoegd dat de politie door de ernst van de melding zich moest voorbereiden met kogelwerende kleding. De straat moest ook veilig worden gemaakt voor de ambulance.

Eén bewoner zegt al drie verontruste brieven richting burgemeester te hebben gestuurd over de algehele veiligheid in de wijk vóór het incident. Antwoord van de burgemeester bleef uit volgens de bewoner. Burgemeester Eenhoorn verklaarde dat hij dit soort mails altijd beantwoordt en dat hij alsnog gaat checken wat er kan zijn gebeurd.

Tijdens de bijeenkomst dinsdagavond werd ook bekend gemaakt dat er vijftien rechercheurs op de zaak zitten. Er wordt nog steeds gezocht naar de daders, die bij de liquidatie bivakmutsen droegen.

Lees ook: Twee gewonden bij schietpartij aan De Grote Wielen in Westwijk

De beide slachtoffers (vader en dochter) hebben het ziekenhuis zaterdag nog kunnen verlaten. De woning van het slachtoffer staat te koop omdat justitie officieel beslag heeft gelegd op het pand dat voorzien is gepantserd glas en een camerasysteem. Het slachtoffer bezit daarnaast nog enkele panden in Amsterdam.

De overgrote meerderheid van de aanwezige buurtbewoners reageerden na afloop met enige opluchting.

Update: artikel bijgewerkt naar aanleiding van feedback van aanwezigen en aangevuld met extra informatie.