Kunstwethouder Raat wil Der Bogen weg van Stadsplein

AMSTELVEEN – Ruim vier jaar na de onthulling van Armando’s kunstwerk Der Bogen, oppert huidig cultuurwethouder Raat (VVD) om het beeld op het Amstelveense Stadsplein te verplaatsen.

Het beeld, dat in de volksmond ‘De Drol’ wordt genoemd, kan al sinds de plaatsing de handen niet op elkaar krijgen. Vooral vanuit de VVD-fractie klinkt er nog weleens kritiek. Zo stelde fractievoorzitter Kees Noomen vorig jaar oktober voor om het kunstwerk in te ruilen voor de IAMsterdam-letters die de hoofdstedelijke fractie van GroenLinks weer een doorn in het oog waren.  Ook de Amstelveense dj Martin Garrix liet in 2015 zijn destijds twee miljoen twittervolgers weten dat er in zijn woonplaats een megadrollenregenboog was geplaatst.

Lees ook: column Plan B door Jeroen Franken

Raat vraagt zich nu af of het kunstwerk wel bijdraagt aan het draagvlak voor cultuur in onze gemeente. Hij schrijft op zijn blog: ,,Volgens velen doet het door de ligging tegen de fontein geen recht aan de omschrijving die het bij de onthulling kreeg: de ‘toegangspoort van het Stadshart’. Twee jaar na de onthulling verkozen de luisteraars van Radio 538 het kunstwerk zelfs tot Lelijkste kunstwerk van Nederland. Deze prijs werd door de gemeente sportief in ontvangst genomen, maar het zet ook aan tot denken.”

Lees ook: Amstelveense ‘drollenboog’ lelijkste kunstwerk van Nederland

De wethouder vindt het dan ook tijd om de knuppel in het Amstelveense ‘kunsthok’ te gooien. ,,Laten we het staan of is het tijd om een andere plek te zoeken waar Der Bogen meer thuishoort? Op deze manier doet het geen recht aan de kunstenaar, geen recht aan het draagvlak voor kunst en cultuur en geen recht aan Amstelveen.”

Raat gaat zodra de onafhankelijke adviescommissie beeldende kunst is geïnstalleerd, de kwestie voorleggen aan de leden voor advies.