Peter Brusse bespreekt Ach Engeland, van Bonifatius tot Brexit

AMSTELVEEN – Peter Brusse (1936) was jarenlang correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Al meer dan een halve eeuw bestudeert hij de Britten en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen. Zijn meest recente bestseller is Ach, Engeland. Dinsdag 5 november spreekt hij bij boekhandel Venstra over de Britten en Brexit.

Over  Ach, Engeland:
Koningin Elizabeth, Good Queen Bess, wilde dan wel geen landvoogdes, zelfs geen koningin van de Lage Landen worden, maar met geen ander land, verzekerde ze, was Engeland zo hecht ‘in vriendschap verbonden’. De Lage Landen waren ‘onze oudste bondgenoten en meest vertrouwde buren’. De twee begrepen elkaar. Ook hun taal, zei ze, had dezelfde oorsprong. ‘Zij horen bij elkaar als man en vrouw.’

Aan de vooravond van de Brexit-ontknoping maakt de legendarische oud-correspondent Peter Brusse de balans op. De Britten dreigen dan wel afscheid van Europa te nemen, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze voerden oorlog met elkaar, scholden op elkaar, probeerden elkaar te bekeren, huwelijkten prinsjes en prinsesjes uit; een ondeugend Fries meisje verschalkte een Britse koning en een Hollandse stadhouder werd zelfs koning van Engeland. In de Tweede Wereldoorlog kwamen de Britten ons bevrijden.

Ach, Engeland is een caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en zij niet zonder ons.

Dinsdag 5 november, aanvang 19.30 uur. Toegang: 7,50 incl. koffie/thee.