Postcode Loterij is Amstelveen goedgezind

AMSTELVEEN – Wie denkt dat de prijzen van de Postcode Loterij nogal vaak in Amstelveen vallen heeft gelijk. Amstelveen staat namelijk op nummer 21 van in totaal 354 gemeenten wat betreft het totale bedrag aan prijzen per 1.000 inwoners in de afgelopen 5 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Geldzaken naar alle gewonnen prijzen in Nederland.

Gemiddeld waren er 40 prijzen per 1.000 inwoners te verdelen in Amstelveen. Barendrecht is hekkensluiter met slechts 27 prijzen per 1.000 inwoners.
Koploper is Tytsjerksteradiel met 51 prijzen en gemiddeld 1.698.230 euro aan prijzengeld per duizend inwoners. Dat komt vooral omdat op 1 januari 2018 ruim 54 miljoen euro neerdaalde in het Friese dorp. De helft daarvan werd verdeeld tussen twee huishoudens die met respectievelijk 9 en 18 miljoen euro overnacht multimiljonair werden.

Schoener
Amstelveen staat binnen de provincie Noord-Holland op plaats 5 wat betreft de totale waarde aan prijzen per 1.000 inwoners: bijna veertienduizend euro. Enkele bewoners van Schoener met postcode 1186 EV mochten in juni 2018 nog 1,25 miljoen euro met elkaar delen. In Westwijk viel afgelopen oktober nog de Buurt-Ton.

Maar de inwoners van Amsterdam deden het nog beter de afgelopen 5 jaar met 51.915 euro aan prijzengeld per 1.000 inwoners. In Aalsmeer was er slechts 1.115 euro te verdelen per 1.000 inwoners.

Komende 1 januari is er weer één Nederlandse postcode die in totaal 54,7 miljoen mag gaan verdelen onder de bewoners. Hopelijk voor hen zijn er niet teveel plaatsgenoten die precies dezelfde postcode delen.

Henny Huisman
De Nationale Postcode Loterij is opgericht in 1989. Toen gingen meer dan honderdduizend schoolkinderen langs de deuren om loten te verkopen voor de allereerste trekking. Een deel van de opbrengst was bestemd voor stichting Vluchtelingenwerk. Henny Huisman was de eerste ambassadeur. Hij is opgevolgd door Gaston. Tegenwoordig kost een lot inclusief ‘Straatprijs-verdubbelaar’ 13,50 euro, wat met veertien trekkingen per jaar neerkomt op 189 euro per jaar. De helft van de inleg moet naar goede doelen gaan bepaalt de Wet op de Kansspelen. Bijna 20 procent gaat naar de eigen organisatie, bijna 180 miljoen euro per jaar.

Tegenwoordig ontvangen 107 goede doelen geld via de Postcodeloterij waaronder Stichting AAP, Natuurmonumenten en Scouting Nederland. Inmiddels hebben ook Engeland, Duitsland en Zweden een eigen postcodeloterij.

Kritische geluiden
Er is in de loop d’r jaren veel kritiek geweest op de opzet van de Postcode Loterij. Volgens onderzoeker Marcel Zeelenberg van de Universiteit Tilburg is er sprake van ‘Emotionele Chantage’ omdat de loterij inspeelt op de angst om een groot geldbedrag mis te lopen door niet mee te spelen. Iedereen kan met zekerheid weten te hebben gewonnen als men wel had meegespeeld met de Postcode Loterij. Dit zou mensen uit angst er toe bewegen om mee te spelen.

Het zou ook een onprettig gevoel geven als al je buren plotseling ‘rijk zijn’ en jij niet. Volgens de onderzoeker stimuleert de Postcode Loterij dit gevoel extra in de reclame-uitingen: U speelt niet mee, wat betekent dat u straks met lege handen komt te staan.

In 2007 klaagde een vrouw uit Heusden de Postcode Loterij aan wegens ‘psychische schade’ die ze zou hebben opgelopen doordat de straatprijs op haar postcode was gevallen terwijl zij niet meespeelde. Zij verloor toen die zaak.

Gewonnen prijzengeld in Noord Holland per gemeente