Vooralsnog geen onderzoek ultrafijnstof Schiphol voor platformmedewerkers

SCHIPHOL – De gezondheid van platformpersoneel dat dagelijks wordt blootgesteld aan de ultrafijnstofuitstoot van draaiende vliegtuigmotoren op Schiphol, wordt voorlopig niet onderzocht door het RIVM. Dat blijkt uit antwoorden van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op Kamervragen van de SP. Een Kamermeerderheid wilde dat het personeel meegenomen zou worden in het lopende ultrafijnstofonderzoek van RIVM.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het RIVM onderzoekt momenteel de gevolgen van ultrafijnstof op de gezondheid van omwonenden, maar naar de gezondheidseffecten voor het platformpersoneel werd niet gekeken. De Tweede Kamer heeft de minister van Infrastructuur opdracht gegeven om Schipholpersoneel mee te nemen in het onderzoek.

De SP wilde bovendien dat er blaastesten bij de platformmedewerkers worden gedaan, net als bij basisschoolleerlingen in Badhoevedorp en Aalsmeer. Volgens het RIVM voegen zulke longonderzoeken bij het personeel niks toe aan het onderzoek en krijgt ook geen opdracht van de minister om ze alsnog te doen.

Het platformpersoneel zal ook niet worden toegevoegd aan het huidige langjarige onderzoek dat het RIVM doet naar de gezondheidseffecten voor omwonenden van Schiphol. Het RIVM heeft de minister laten weten dat er geen gegevens zijn over de mate van blootstelling van het personeel aan ultrafijnstof. Om onderzoek te kunnen doen, zijn er meetpunten op Schiphol nodig, maar die zijn er nog niet. Volgens minister Van Nieuwenhuizen moet Schiphol daar zelf actie voor nemen.

Woedend

Van Nieuwenhuizen is nog in overleg met het RIVM over een eventueel apart gezondheidsonderzoek voor het luchthavenpersoneel, maar het is nog maar de vraag of dat er zal komen. Zowel vakbond FNV en Tweede Kamerlid Cem Laçin (SP) laten NH Nieuws weten woedend te zijn over deze voor hen onverwachte wending. FNV Schiphol-campagneleider Joost van Doesburg zegt dat het onacceptabel is dat Schiphol nu zelf de vrijheid krijgt om wel of niet meetpunten te plaatsen.

Van Doesburg: “FNV wil dat een onafhankelijke partij over zo’n besluit gaat, want Schiphol mag dit als belanghebbende niet zelf beslissen. Daarbij heeft een Kamermeerderheid de minister opdracht gegeven om het personeel mee te nemen in het onderzoek. Onze vakbond gaat ervan uit dat dat alsnog gaat gebeuren.”

Meldpunt voor medewerkers

In december startte FNV een ultrafijnstofmeldpunt voor platformpersoneel. Binnen twee weken had de bond al zo’n vierhonderd meldingen gekregen. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 575 gezondheidsklachten. Een medewerker deed hier anoniem zijn verhaal over voor de camera van NH Nieuws.

Het nog lopende onderzoek naar de langdurige effecten van ultrafijnstof op omwonenden wordt eind 2021 verwacht.

Via onze mediapartner NH.

Foto: Doron Sajet