‘Te Huur’-borden bij horecazaken: “Het is een statement, wij willen perspectief”

Loop je een rondje in Amstelveen, dan ben je misschien al geschrokken door een felroze Te Huur-bord bij je favoriete horecazaak. De kleine letters vertellen: ‘bij onvoldoende steun, waarschijnlijk binnenkort te huur’. De panden staan nog niet in de verhuur, maar de ondernemers zijn bang dat dat binnenkort wel de realiteit wordt.

“Het is een statement om te laten zien dat de steun van de overheid niet voldoende is om de vasten lasten te dekken”, zegt Daan Kroone, voorzitter KHN Amstelland. “De borden zijn er om discussie op gang te brengen: kijk wat er echt gebeurt als dit zo doorgaat.” Er komen een hoop reacties van Amstelveners die de borden spotten. “Een horecabedrijf in Uithoorn heeft aan de hand van ‘het bord’ al meerdere aanbiedingen gekregen om geld te lenen. Een mooi gebaar.”

Niet het eerste statement
Op 2 november 2020 demonstreerden ondernemers op het Stadshart en overhandigden ze een brandbrief aan burgemeester Poppens waarin aandacht en oplossingen voor deze nijpende situatie werden gevraagd. Gisteren werd bekend dat de gemeente Amstelveen een tegemoetkoming biedt voor kosten die ondernemers hebben gemaakt voor eenmalige praktische aanpassingen gerelateerd aan de coronamaatregelen.

Het gaat over een bedrag van één miljoen, waarbij elk bedrijf maximaal €2500,- kan krijgen. Dit is niet voldoende voor de horeca om het hoofd boven water te houden, vertelt Kroone. “Wij hebben een bedrag neergelegd van 2,2 miljoen omdat we per horecabedrijf de kosten aangetoond hebben. Daar leek de gemeente eerst mee in te stemmen, maar nu de retailbranche ook dicht is, lijkt dit niet te worden gerealiseerd.”

Perspectief
Kroone: “Wij blijven erop hameren dat de steun niet klopt, want er zijn zoveel onderlagen in de regels. De steun lijkt mooi, maar als je het gaat uitrekenen blijft er weinig over. De overheid voedt een verlangen dat je je bedrijf overeind kan houden. Maar alle rekeningen en leningen moeten ooit een keer betaald worden. Wij willen perspectief.”