Uitbreiding Amstelveense warmtenet op lange baan: Eneco zet onderhandelingen tijdelijk stop

Energieleverancier Eneco heeft de onderhandelingen over uitbreiding van het warmtenet in Amstelveen-Noord op pauze gezet. De energiemaatschappij moet te veel kosten maken om uiteindelijk ook met een aantrekkelijke aanbieding richting bewoners te kunnen komen.

Een uitbreiding van het Amstelveense warmtenet gaat vooral veel kosten omdat er nu te weinig voorzieningen zijn om storingen op te vangen. Het Amstelveense net wordt gevoed door de restwarmte van de energiecentrale in Diemen. Bij storing wordt dit opgevangen door bijvoorbeeld het warmtestation dat op de hoek Mr. Groen van Prinstererlaan/Beneluxbaan staat.

Noodvoorziening

De noodvoorziening is echter te klein om bij uitbreiding van het Amstelveense net een storing op te vangen. De investeringen die gemoeid zijn om wel genoeg te back-up te hebben, zijn te hoog voor Eneco. Daardoor kan het bedrijf geen aantrekkelijke aanbieding neerleggen voor mensen die van het gas afwillen.

Daarbij speelt het ministerie van Economische zaken en en klimaat met de gedachten bewoners geheel of gedeeltelijk eigenaar te laten zijn van de warmtenetten. Eneco wil echter wel een meerderheidsbelang houden. Anders is het investeren in een warmtenet niet rendabel volgens de energieleverancier.

Aantrekkelijk aanbod

Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid noemt het opschorten van de onderhandelingen een tegenvaller. “De Warmtewet kent géén verplichting voor eigenaren van bestaande woningen om aan te sluiten op het warmtenet. Juist daarom is het belangrijk dat inwoners een financieel aantrekkelijk aanbod kunnen krijgen.”

In 2020 bleek uit technisch onderzoek dat voor een aantal buurten in Amstelveen-Noord uitbreiding van het bestaande warmtenet de meest aantrekkelijk optie was voor het aardgasvrij maken van de bestaande woningen in de periode tot 2030. Belangrijke voorwaarde hiervan was dat huiseigenaren een aantrekkelijk financieel aanbod zouden krijgen voor de aansluiting hierop. Maar ook dat uitbreiding voor de warmtenet-eigenaar rendabel zou zijn.

Amstelveen blijft wel kijken hoe de ontstane problemen kunnen worden opgelost. Zo wordt er gelobbyd om de extra investeringen voor een back-up geen onderdeel te laten zijn bij het berekenen van aansluitkosten voor bewoners. Het Rijk moet dan bijspringen met een hogere bijdrage.

Foto: Google Streetview