FNV dreigt met acties tegen hoge werkdruk beveiligers Schiphol

Vakbond FNV heeft laten weten snel maatregelen te nemen om de werkdruk van beveiligers op Schiphol te verlichten. Vorig jaar kwam Schiphol met een nieuw beveiligerssysteem wat volgens de beveiligers zou lijden tot een hogere werkdruk en onveilige situaties.

“Komen er vòòr 26 april 2016 geen afdoende afspraken tussen FNV Beveiliging, Schiphol en de werkgevers in de beveiliging, dan gaan de beveiligers zich beraden op acties,” aldus de vakbond.

Lees ook: Nieuw beveiligingssysteem maakt Schiphol onveiliger

Afnemende alertheid
De beveiligers vinden dat door Schiphol en beveiligingsbedrijven de afgelopen jaren te weinig is gedaan om de bestaande klachten op te lossen. ‘Ze vrezen dat de manier waarop Schiphol en de bedrijven tot nu toe reageren alleen maar veel overleg en weinig oplossingen gaat opleveren’, zegt Tanja Schrijver, bestuurder van FNV Beveiliging. ‘Beveiligers hebben al vele malen aangegeven dat hoge werkdruk leidt tot vermoeidheid en afnemende alertheid. Daardoor nemen de veiligheidsrisico’s toe en dat is in het huidige tijdsgewricht onaanvaardbaar. Daarom eisen we dat de sta-tijden worden teruggebracht naar de normen zoals genoemd in het TNO-rapport van 2010.’

Acties
FNV wijt de problemen ook aan de ‘extreme marktwerking’ op Schiphol. Daardoor staan de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van beveiligers onder druk. Daarom luidt het FNV nu de noodklok en dreigt het met acties. “Dit moet stoppen. Schiphol als opdrachtgever en de bedrijven als opdrachtnemers moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen.”

Lees ook: Stijgende lijn passagiersvervoer Schiphol
Lees ook: Meer mogelijkheden voor bouwen rondom Schiphol
Lees ook: Schiphol niet langer in top 10 beste luchthavens